duminică, 30 decembrie 2012

Happy New Year!!!

                   
             Nu am postat de mult, cam de cand am plecat din tara, iar postarea de azi nu va avea nimic de a face cu machiajul si asta pentru ca simt nevoia sa va povestesc pe scurt experientele si nemultumirile mele. 
 Experienta de a studia in strainatate, un an departe de casa, am gasit-o foarte constructiva pentru mine, pe toate planurile, ma simt mai puternica, mai pregatita de rezolvat orice situatie, e clar ca increderea in mine a crescut considerabil. Valencia este un oras foarte frumos, cu plaja, mare, gasesti cam tot ce ti-ai dori, oamenii sunt prietenosi, iar pe plan universitar este unul din orasele cele mai cautate de studentii straini. Asta e unul din lucrurile care imi plac cel mai mult pentru ca am colegi din Polonia, Germania, Italia, Slovenia, Cehia, Suedia, Franta, Grecia, Belgia, Ungaria, Finlanda, Rusia, Mexic, Maroc, New Jersey, Spania (evident) si cam atat imi amintesc momentan.  


          Totusi, in aceste luni, am vazut partile bune si partile rele ale sistemului si fara a intra in prea multe detalii, credeti-ma nu e un sistem cu nimic mai grozav de cat al nostru. Adica sunt anumite lucruri care te dezvolta si te ajuta sa inveti lucruri noi, dar sunt si altele care pe planul organizarii ar fi mult sub cele din Romania. 
 Nu pot sa ma spun ca e mai bine aici sau acolo, vreau doar sa imi exprim nemultumirea fata de cei care pleaca din tara si gasesc afara totul mai bun ca in Romania. Am vazut aproape toata Europa si nu numai, am calatorit mult, iar acum am avut sansa sa si locuiesc in alta parte, asa incat ma simt capabila sa imi dau cu parerea. Dezvoltarea tarilor care astazi au o economie mai buna, este legata si de istoria si circumstantele in care aceasta s-a dezvoltat. Nu vreau sa intru in politica pentru ca ma deprima si nici nu ma simt in stare sa imi dau cu parerea.
Ma refer totusi la situatiile in care unii oameni vin de afara si vorbesc ca si cum au gasit laptele si mierea, poate ai un salar mai mare, dar te-ai gandit la preturile de acolo? Intr-adevar poate reusesti sa pui ceva de-o parte mai mult ca in Romania, dar asta nu face ca sistemul nostru de invatamant sa fie de “rahat”, iar al altora mult mai bun.
Desi am calatorit mult, inca m-am lasat condusa de anumite pareri crezand ca in strainatate scoala si  alte lucruri sunt mai bune. Concluzia mea este ca “nu tot ce zboara se mananca” si nu totul e rau in Romania.
Nu vreau sa se inteleaga gresit, imi place ca am avut aceasta sansa si voi simti tristete atunci cand ma voi intoarce, doar ca si afara gasesti lucruri sa te enerveze la culme pentru lipsa de organizare si la urgentele spitalelor din Spania se sta 4 ore pana te vede un medic si altii fura nu doar romanii (ne-au spart apartamentul si nu au fost romani) si multe alte lucruri.
Am avut ocazia sa stau de vorba cu multi straini si ei sa gaseasca lucruri foarte bine gandite si la noi. Lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre si indiferent unde ai fi, muncesti pe branci ca sa obtii ceva. 
Asa ca fratilor, incetati sa mai spuneti ca “numai la noi” pentru ca nu e asa, incetati sa va laudati ca stau “colacii pe garduri” in alte tari, incetati sa credeti ca in afara nu e plin de someri si ca totul e “super tare” oriunde altundeva decat in Romania. Si inca un lucru, am realizat ca fiecare e nemultumit de sistemul din tara sa intr-un fel sau altul, deci nimic nu e perfect.
P.S. Sper ca nu am ofensat pe nimeni, dar sunt revoltata pe atitudinea unora si naivitatea altora. Am intalnit si oameni din tari mai sarace ca Romania insa nu am auzit un cuvant rau despre tara lor, poate schimbarea noastra ar trebui sa inceapa cu atitudinea pe care o avem.


And by the way.... Happy New Year :DNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu